Våld är inte bara slag

Våld i nära relation kan se olika ut, det kan till exempel vara ekonomiskt, materiellt, olika former hot eller det som vi kanske oftast tänker på olika former av fysiskt våld.

Förra veckan höll Alla Kvinnors Hus en utbildning om våld i nära relation för våra medlemmar. Utbildningen riktade sig framför allt till förvaltare/tekniker/bovärdar som rör sig mycket i fastigheterna och som ibland upplever att något inte känns rätt hos en hyresgäst.

Vi fick veta vad våld i nära relation kan omfatta, vilka konsekvenser det kan medföra och hur en våldscykel kan se ut. Vi fick också veta vilka varningstecken man kan vara uppmärksam på om man är orolig för att någon är utsatt för våld i nära relation.

Mycket våld syns inte utanpå men som fastighetsägare kan vi vara uppmärksam när vi är ute i våra fastigheter bland annat om:

  • vi inte blir insläppta i lägenheten
  • det är upprepad skadegörelse, neddragna persienner, trasiga handtag, märken efter knytnävsslag i väggar, mm
  • det alltid är någon hemma, barnen är oftast hemma, verkar familjen isolerad och utan besök
  • det görs upprepade anmälningar på trasigt avlopp, diskmaskin eller annat? Det kan vara ett sätt att tillkalla någon som kan se att man behöver hjälp.

Alla Kvinnors Hus har flera olika utbildningar för alla som vill veta mer och olika typer av stöd för dem som är utsatta. 

Stöd och rådgivning

För utsatta kan det vara svårt att ringa själv, då finns ett kontaktformulär på Alla Kvinnors Hus hemsida där man kan be om att bli kontaktad.
Att tänka på om man vänder sig till socialtjänsten och vill vara anonym så går det bra, men det är viktigt att man kontaktar anonymt från början. Det går inte att be om det i efterhand.

Till Alla Kvinnors Hus kan man höra av sig som orolig anhörig, anställd, arbetsgivare, granne mm, Alla Kvinnors Hus har ett tystnadslöfte och för inga journaler.

Vad kan vi som arbetar med fastigheter göra:

  • Vi kan sätta upp informationsmaterial om vad våld i nära relation är och vart man kan vända sig om man är utsatt eller orolig för någon. Tvättstugan är en bra plats där många kvinnor rör sig.Sådant material finns framtaget i fastighetsägarföreningarna, läs mer här och hör av dig till din förening så ser vi till att du får material för uppsättning.
  • Våga se och var uppmärksam.
  • Våga fråga – men aldrig när en eventuell förövare är med.
  • Våga be om hjälp – ta hjälp av kollegor, socialtjänst eller en kvinnojour om du misstänker att någon far illa.

Arbetet för att förebygga våld i nära relationer ingår som en naturlig del i föreningens arbete för minskad brottslighet och ökad trygghet. Syftet är att fler kvinnor och barn som utsätts för våld skall söka och få hjälp för att kunna ta sig ur sin situation. Därmed skall antalet offer för våldsbrott minska.

Närmare ett 60-tal deltagare var med på utbildningen som hölls digitalt av Alla Kvinnors Hus tillsammans med Rågsveds Fastighetsägare, Skärholmens Fastighetsägare, Hässelby-Vällingby Fastighetsägare och Fastighetsägare i Järva.

KONTAKTER

Alla Kvinnors Hus: tfn 08-644 09 20
Kvinnorfridslinjen: 020- 50 50 50
Socialtjänsten: Vid misstanke om att barn far illa, gör en orosanmälan till socialtjänsten på din stadsdelsförvaltning. Se kontaktuppgifter på webbplatsen stad.stockholm.