Rågsveds Gröna gårdar

En mötesplats där boende i Rågsved träffas och gör saker tillsammans.

Ett av föreningens mål handlar om att förbättra Rågsveds yttre miljö. Föreningen samverkar med framför allt Stadsdelsförvaltningen och Trafikkontoret i syfte att se över och på sikt utveckla utemiljön i Rågsved.

Rågsveds Gröna gårdar är ett långsiktigt arbete som ger föreningens medlemmars hyresgäster möjlighet till kreativa möten som leder till nya bekantskaper och kunskap. Gröna gårdar ser till att ett redan vackert och välskött Rågsved utvecklas och inspirerar både boende och föreningens medlemmar att tänka grönt. Gröna gårdar är bland annat engagerad i Stövardalens och Ervallakrogens stadsodling, mosaikverkstad för att smycka Rågsved samt samordning av inköp av julkransar till bostadsbolagens portar och entrédörrar.

Följ Rågsveds Gröna gårdar på Facebook

Mosaikverkstad smyckar Rågsved

2022 arrangerade föreningen en mosaikverkstad i samarbete med Remakebolaget. Det resulterade i att Rågsvedsbor skapat mosaikkonst som nu smyckar fyra platser i Rågsved.

  • En stor skylt på stängslet mot tunnelbanan som kan beskådas från tunnelbaneperrongen.
  • På föreningsmeddelandetavlan vid tunnelbanan.
  • Vid Rågdalens parklek.
  • På en anslagstavla vid gångtunneln mot Fjädern.

2023 arrangerade vi mosaikverkstaden i samarbete med Ellevio vars nätstation på Bäverbäcksgränd kommer att smyckas. Remakebolaget höll i mosaikverkstaden och genom stadsdelens försorg har vi haft en lokal dit alla Rågsvedsbor under våren varit välkomna för att skapa konst och träffa andra Rågsvedsbor.

En kreativ mötesplats för alla Rågsvedsbor

Kom och låt oss inspireras tillsammans!

En torsdag i månaden träffas vi kl. 17 i Stockholmshems dialoglokal på Sköllerstagatan 4, bredvid Rågsveds Krog.
Vi tillhandahåller allt som behövs för våra aktiviteter. Mer information inför varje tillfälle hittar du på vår Facebooksida: @ragsvedsgronagardar. Håll också utkick på anslagstavlorna i Rågsveds centrum. Ingen anmälan behövs. Här kan du ladda ner kalendariet för 2023 som pdf.
Varmt välkommen!

Kalendarium 2023

2 mars – Odlarträff – Vi pratar odling, byter sticklingar och frön. (ta gärna med om du har) och gör insektshotell. Ladda ner inbjudan 2 mars som pdf.

6 april (skärtorsdag) – Äggfärgning – Välkommen på worskhop, vi färgar ägg med sådant som finns i skafferiet. Ta med egna ägg, färgmaterial finns på plats. Ladda ner inbjudan som pdf.

4 maj – Kimchi med Kim – Helen Kim från Stövardalens stadsodling lär oss göra koreansk kimchi av nyplockade ogräs. Ladda ner inbjudan som pdf.

24 augusti – Betonggjutning – Vi lär oss gjuta i betong. Ladda ner inbjudan som pdf.

7 september – Tillvarata höstens skörd – Vi gör äppelmarmelad med olika smaksättningar och aroniasylt. Ladda ner inbjudan som pdf.

5 oktober – Återvinn metallskrot – Vi gör återvinner och skapar av metallskrot. Har du gala metallföremål som ligger och skräpar där hemma, ta gärna med dem. Ladda ner inbjudan som pdf.

2 november – Hemmagjord tvål – Vi gör vår egen tvål och skrubb med mera. Ladda ner inbjudan som pdf.

7 december – Julpynt – Vi binder julkransar och gör pappersstjärnor. om du vill ha något speciellt i din krans ta med det.

Stadsodling för ökad trivsel och trygghet

Stövardalens stadsodling invigdes 2019 av Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning och Rågsveds Fastighetsägare. Ytan var tidigare en outnyttjad, vildvuxen och otrygg plats. Ytan som odlingsplatsen ligger på tillhör kommunen men planering och utformningen har till stor del projektletts av Rågsveds Fastighetsägare i gott samarbete med stadsdelsförvaltningen och SISAB. På Stövardalens stadsodling finns drygt 50 aktiva odlare fördelade på 90  pallkragar. Stadsodling är efterfrågat och populärt samt viktigt ur ett hållbarhets- samt trygghetsperspektiv och det blir en mötesplats för boende från hela Rågsved. Under 2022  startade ytterligare en odlingsplats vid Ervallakroken i Rågsved genom samverkan mellan föreningen och stadsdelsförvaltningen, här finns du ett 30-tal pallkragar.

Här kan du läsa mer om platserna och om hur du anmäler intresse att vara med och odla.

Detta är en del av satsningen Gröna Gårdar som arbetar med att utveckla grönska, odling och granngemenskap i Rågsved. I Stockholm finns flera lyckade och väl omtyckta odlingsprojekt, bland annat på Södermalm. Under de senaste åren har städer världen över haft framgång med stadsodling som bidrar till gemenskap och trygghet och motverkar att platser förfaller och skapar otrygga miljöer.

Stövardalens stadsodling i Rågsved invigdes 2019.

Ervallakrokens stadsodling startade 2022.

Vill du veta mer, skicka ett mail till info@ragfast.se så hör vi av oss.

Facebook

På Facebooksidan för Gröna gårdar lägger vi kontinuerligt upp nyheter och arrangemang. Följ oss gärna där.