Feriearbetare skapar mosaikkonst i Rågsved

Under höstlovet tog Remakebolaget emot tre feriearbetare i mosaikverkstan i Rågsved. De fick under en vecka lära sig grunderna i ett konsthantverk och arbeta med den mosaikkonst som ska smycka en av Ikano Bostads miljöstationer i Rågsved.

Som Feriearbetare väljer man inte arbetsplats, men man får välja inriktning och kultur är ett av valen. Det tre ungdomarna Ilona, Henrik och Alexandra valde kultur men visste inte att de skulle arbeta i en mosaikverkstad. De valde alla tre kultur av olika skäl, Alexandra för att det lät roligt, Ilona för att hon gått på konstskola i Ukraina och för att hon vill jobba med kultur och konst i framtiden. Henrik för att han hoppades få jobba med graffitti som en kompis fick göra för något år sedan. Han blev lite besviken först men tyckte att det var intressant att få prova på att lägga mosaik, något som han aldrig gjort eller funderat över hur det går till.

Feriearbetare i mosaikverkstan höstlovet 2023.
Feriearbetare Henrik och Helen Rydberg i mosaikverkstan under höstlovet 2023.

Helen Rydberg som är konstnärlig ledare på Remakebolaget är inne på sitt tredje konstprojektet i Rågsved inom loppet av två år. 2022 skapades mosaikskyltar till offentliga platser i Rågsved, i våras smyckades en av Ellevios nätstationer och nu pågår arbetet att skapa konst till en av Ikano Bostads miljöstationer. Arbetet sker tillsammans med Rågsvedsbor, unga som gamla.
– Vi vill ha med alla åldersgrupper, yngre barn kommer hit med sin skola, förskola eller med sina föräldrar och vuxna kommer hit på öppna verkstäder. Men ungdomar i åldern 16-19 kommer inte spontant hit. Nu når vi dem genom att ta emot feriearbetare, berättar Helen.

Feriearbetare i mosaikverkstan höstlovet 2023.
Helena Rydberg och feriearbetare Ilona i mosaikverkstan under höstlovet 2023.

Det som läggs ner på klottersanering kan man tjäna in på mosaikkonst

Helen tror att Rågsved skulle vinna mycket på att lyfta kulturen så att Rågsved blev ännu mer känt för just sin konst istället för annat som är negativt. Där man bor vill man att det ska vara tryggt och snyggt och man vill känna sina grannar.
– Konsten skapar möten mellan människor. Alla ytor där vi mötes är viktiga och fastighetsägare har många sådana ytor, tänk om varje port i Rågsved hade ett eget konstverk, säger Helen.

Dessutom menar hon att det som läggs ner på klottersanering tjänar man in på mosaikkonst.
– Tänk dig att du har varit med och lagt några av mosaikbitarna i ett konstverk på en offentlig vägg. Varje person har ett nätverk på kanske 15 personer, att ett konstverk är skapat av dem som bor i ett område sprider sig som ringar på vattnet och det får i regel vara oförstört. Detta är dessutom en billig form av konst där vi återvinner keramik och porslin i olika former, säger Helen som både gillar social konst och att återbruka.

Helen tycker att det har varit roligt att ha feriearbetarna Henrik, Ilona och Alexandra på plats under höstlovet.
– De har varit duktiga på det estetiska och inte varit blyga att fråga eller prova, jag hoppas att de tar med sig en känsla för hantverk, konsthantverk är en bro mellan handen och själen som Harry Martinsson har sagt, säger Helen

Mosaikverkstan fortsätter

Under vintern och våren kommer Remakebolaget att bjuda in till öppna verkstäder dit Rågsvedsbor är välkomna för att skapa mosaiker som sedan monteras på en av Ikano Bostads miljöstationer. Både förskolan Butterfly och Rågsvedsskolan kommer att vara med och skapa mosaikkonst. Det finns dessutom möjlighet för daglediga att vara med då verkstan håller öppet dagtid. Från och med december kommer verkstaden även att ha öppet på tisdagar kl 17.00-20.00 för alla som är intresserade att lägga mosaik eller som är nyfikna och vill titta.

Håll utkik på Facebook @remakebolaget och @ragsvedsgronagardar för datum eller kontakta Helen på Remakebolaget: tfn 0708-89 91 38, helen@remakebolaget.se för att anmäla ditt intresse att vara med och få detaljer kring öppettider.

Detta är en del av arbetet med platssamverkan som genomförs i samverkan med Enskede-Årsta-Vantörs Stadsdelsförvaltning. Rågsveds Fastighetsägare som samordnar arbetet arrangerar en rad aktiviteter i samverkan med sina medlemmar under arbetsnamnet Rågsveds Gröna gårdar.