Nytt samarbete för en tryggare och trivsammare lokal stadsmiljö

Elnätsbolaget Ellevio, Rågsveds Fastighetsägare och Remakebolaget driver under våren 2023 ett konstprojekt där boende bjuds in till mosaikverkstad i stockholmsförorten Rågsved för att bidra till en tryggare och trivsammare del av Stockholm.

För att skapa spännande mötesplatser och en levande stadsdel med ökad trygghet och trivsel i Rågsved samverkar Rågsveds Fastighetsägare, Remakebolaget och Ellevio för att tillsammans med barn och vuxna skapa en mosaik att klä en av Ellevios nätstationer i området med. Projektet är en aktivitet inom Platssamverkan Rågsved i samverkan med Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning som upplåter lokal till mosaikverkstan.

– Vi gör det här som en del av vårt arbete som vi kallar Rågsveds gröna gårdar, det är ett långsiktigt arbete tillsammans med våra medlemmar i föreningen med syftet att vara en kreativ mötesplats där boende i Rågsved träffas och gör saker tillsammans, säger Lotta Vidén tf vd, Rågsveds Fastighetsägare.

Resultat – brett engagemang och inget klotter

Förra årets lyckade mosaikverkstad resulterade i utsmyckning på fyra platser i Rågsved. Utsmyckningen fick mycket uppmärksamhet och har fått vara ifred för klotter och annan vandalisering. Nu hoppas man på samma goda resultat. Från februari till maj arrangeras den öppna mosaikverkstaden där Rågsvedsbor får vara med och skapa konst. Nytt i år är att förskolor, skolor och fritidshem bjuds in att lära sig att skapa konst i mosaik.

– Här möts Rågsvedsbor, lär känna varandra, bidrar till utsmyckningen av Rågsved med hjälp av återvunnet porslin, samtidigt som de får lära sig grunderna i ett konsthantverk. Alla är varmt välkomna, men barn under tio år måste ha en vuxen med sig, säger Helen Rydberg, Remakebolaget.

– Vi är väldigt glada över att bli kontaktade om att delta i det här projektet, säger Johanna Waltersson, chef Program och Projekt på Ellevio i Stockholm. Vi ser gärna på olika möjligheter att öka dialogen lokalt med våra kunder och det här är ett sätt. Hela elnätsinfrastrukturen kommer också att ta mer plats i stadsmiljön i framtiden och då blir bland annat estetiken ännu viktigare. Att kunna prova det här sättet ger oss bra inspiration och lärande, avslutar Johanna.

För mer information, eller om du vill skriva om projektet, kontakta:

Lotta Vidén, tf vd Rågsveds Fastighetsägare, tfn 070-737 24 05, lotta.viden@familjebostader.com
Helen Rydberg, verksamhetsansvarig Remakebolaget, tfn 070-889 91 38, helen@remakebolaget.se
Andrea Irving, kommunikatör Ellevio, tfn 072-186 89 83, andrea.irving@ellevio.se

Mer information om mosaikverkstaden finns här.
Här kan du ladda ner texten som pdf.

Mosaikverkstad i Rågsved 2023

Mosaikverkstad i Rågsved 2023

Mosaikutsmyckning från mosaikverkstaden 2022