Ervallakrokens stadsodling för ökad trivsel och trygghet.

Under sommaren Startade Ervallakrokens stadsodling i samverkan mellan Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning och Rågsveds Fastighetsägare som en del av platssamverkan.

2019 invigde Rågsveds Fastighetsägare tillsammans med Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning, Stövardalens stadsodling i centrala Rågsved. Platsen var tidigare en otrygg och otrivsam plats, täckt av sly och ogräs och som även var lite av ett tillhåll. Nu är det en blomstrande plats för odling, avkoppling och möten mellan grannar i Rågsved. Intresset har varit stort och alla pallkragar nyttjas av Rågsvedsbor.

Som en följd av det goda resultatet och efterfrågan startade under sommaren ytterligare en odling vid Ervallakroken i Rågsved. Detta var tidigare outnyttjad gräsyta mellan två bostadsområden. Nu finns här drygt 30 pallkragar och ett femtontal familjer odlar på plasten som kompletteras med ytterligare pallkragar i takt med efterfrågan.

Sofia Rydergård projektledare för Gröna Gårdar och trädgårdsmästare hos IKANO Bostad

– Det har vuxit enormt mycket på platsen trots att vi inte kom igång förrän i juni, säger Sofia Rydergård projektledare för Gröna Gårdar och trädgårdsmästare hos IKANO Bostad. Rågsveds Gröna Gårdar är ett långsiktigt arbete inom Rågsveds Fastighetsägare som ger de boende en möjlighet till kreativa möten som leder till nya bekantskaper och kunskap.

Att odla i pallkrage vid Stövardalen eller Ervallakroken innebär att man som odlare får tillgång till en pallkrage med ekologisk jord och vatten för att kunna odla och skörda ekologiskt nära hemma. Odlaren sköter sin odling själv och får skörda det som planterats. I pallkragen får man plantera/odla grönsaker, frukt, kryddor eller blommor.

En nöjd odlare vid Ervallakrokens stadsodling har skördat i sin pallkrage.
En nöjd odlare vid Ervallakrokens stadsodling har skördat i sin pallkrage.

– Samarbetet med stadsdelen och deras entreprenör har fungerat otroligt fint, de kommer ut och kompletterar med pallkragar och ekologisk jord och ser till att vattentanken på plats är fylld hela tiden, säger Sofia.

Sofia berättar att hon i somras blev kontaktad av en kvinna som arbetar på BVC i Rågsved som hade hört talas om odlingen vid Ervallakroken. Hon hade via BVC kontakt med en familj som inte kan svenska och inte kan läsa så hon hjälper dem med det. Nu ville hon hjälpa dem att få odla och de kom ner till odlingen tillsammans så att Sofia kunde introducera dem i odlingen trots att de inte kunder varandras språk.
– Detta bidrar verkligen till integrering, trygghet och trivsel, och visar hur bra det kan bli när samverkan verkligen fungerar, säger Sofia

Hon berättar vidare att olika odlings- och matkulturer möts på odlingsplatsen och man byter både grödor och recept.
– Dessa odlingsplatser hade aldrig fungerat så här bra utan den goda samverkan mellan föreningen och stadsdelen, tillägger Sofia.

Om du vill veta mer eller ha en odlingsplats kontakta info@gronagardar.se

Text och foto: Katarina Magnusson