Kreativa möten i Rågsved

Kreativa möten som leder till både nya kunskaper och bekantskaper i området där man bor, det är vad Rågsveds gröna gårdar handlar om.

Rågsveds gröna gårdar är ett långsiktigt arbete inom Rågsveds Fastighetsägare som ger medlemmarnas hyresgäster möjlighet att träffa sina grannar och inspirerar både boende och föreningens medlemmar att tänka grönt.

En torsdag i månaden arrangerar Sofia Rydergård, projektledare för Rågsveds gröna gårdar kreativa träffar. Det innebär att Rågsvedsbor träffas och till exempel gjuter i betong, byter sticklingar och frön, gör Kimchi, tvålar eller konst av återvunnet metallskrot och mycket mer.

På skärtorsdagen träffades 12 Rågsvedsbor för att färga ägg med hjälp av sådant som finns i skafferiet.
   – Det var en rolig träff där många blev förvånade över hur lätt och roligt det var och hur fina äggen blev, berättar Sofia.

Sofia Rydergård, projektledare för Rågsveds gröna gårdar

Vid senaste träffen kom Helen Kim och visade hur man gör Kimchi. Kim, som hon kallas, är känd av många Rågsvedsbor, bland annat odlarna i området och många kom för att träffa henne.
   – Det blev en rörig och härlig träff i den trånga lokalen. Vi fick ta del av Kims egna specialmoment som hon delade med sig av på sitt karismatiska sätt, berättar Sofia.

Kim gör kimchi bland annat på maskrosor, kirschkål, skogslök och annat som man kan få av naturen. Det skapade ett intresse bland deltagarna att experimentera med annat ogräs vilket flera tyckte kändes både spännande och hållbart, så det är en plan för en kommande träff.

– En av deltagarna som är från Grekland berättade att hon gör en paj/pirog med ogräs och nu finns det planer på att även hon ska komma vid ett annat tillfälle och lära oss mer om det, säger Sofia.

Sofia som arrangerat mötena i flera år tycker att det är fantastiskt att se hur nya kontakter skapas. Hon menar att när man träffas och gör saker tillsammans så ger det tillfälle för spontana samtal och nya bekantskaper. Denna gång kom även tre nya odlare för att skriva på kontrakt för pallkragar vid Stövardalens stadsodling som är en annan aktivitet som Rågsveds gröna gårdar är engagerad i.

Fler aktiviteter inom Rågsveds gröna gårdar

Förutom torsdagsträffarna och stadsodlingsplatserna vid Stövardalen och Ervallakroken så är Rågsveds gröna gårdar engagerade i mosaikverkstaden som ger Rågsvedsbor möjlighet att smycka Rågsved med konstverk i mosaik. Sofia samordnar även inköp av julkransar till bostadsbolagens portar och entrédörrar.

Nu är det sommaruppehåll för torsdagsträffarna och nästa träff äger rum den 24 augusti då man kan lära sig att gjuta i betong. Mer information inför varje tillfälle finns på Facebooksidan: @ragsvedsgronagardar, ingen anmälan behövs.

Här kan du läsa mer om Rågsveds gröna gårdar.