Stadsodling ger ökad trivsel och trygghet

Rågsveds Fastighetsägare har tillsammans med Stockholms stad skapat en plats för stadsodling i Rågsved – Stövardalens stadsodling för ökad trivsel och trygghet.

Detta är en del av projektet Gröna Gårdar som arbetar med att utveckla grönska, odling och granngemenskap i Rågsved. I Stockholm finns flera lyckade och väl omtyckta odlingsprojekt och under de senaste åren har städer världen över haft framgång med stadsodling som bidrar till gemenskap och trygghet och motverkar att platser förfaller och skapar otrygga miljöer.

Malin Furöstam
Malin Furöstam

Jag har alltid velat odla så det var jättekul att den här möjligheten dök upp, säger Malin Furöstam som är en av odlarna i Stövardalens stadsodling.

Malin har tidigare funderat på att försöka få en kolonilott, med det är lång kö och en större plats att ta hand om. I Stövardalens stadsodling har hon två pallkragar där hon odlar morötter, tomater, chili och zucchini. Hon berättar att hon lärt känna många nya människor, de delar kärleken till att odla och det gör det lätt att ta kontakt.

På odlingsplatsen hjälper man varandra och utbyter erfarenheter och tips. De som har pallkragar sköter om sin odling själv och får skörda det som de har planterat, berättar Malin.

Christer Nordin
Christer Nordin

Det bästa är känslan av att få göra något själv och se hur det lever och hur man åstadkommit något, säger Christer Nordin som också han har en pallkrage i Stövardalens Stadsodling.

Christer berättar vidare att på odlingsplatsen har han lärt känna andra människor som bor i Rågsved och de utbyter erfarenheter och hjälper varandra.

Christer har varit med sedan invigningen 2019 och han tycker att det har fungerat bra. Någon gång har han fått påhälsning av någon som tror att det är ett självplock och det känns tråkigt när man längtat efter att få skörda det man odlat och skött om, berättar han.

Tobias Karström, projektledare hos Rågsveds Fastighetsägare och Sofia Rydegård trädgårdsmästare hos Ikano Bostad och projektledare för stadsodlingen har tillsammans med medarbetare på Enskede-Årsta-Vantörs Stadsdelsförvaltning arbetat med att få igång stadsodlingen.

Tobias Karström och Sofia Rydegård
Tobias Karström och Sofia Rydegård

Det är roligt att denna plats som tidigare varit otrygg och misskött nu används till något bra för oss som bor i Rågsved, säger Sofia Rydergård som både är en eldsjäl i Rågsved och projektledare för stadsodlingen.

Är du boende i Rågsved och längtar efter att odla nära ditt hem?

Här kan du få tillgång till en pallkrage med ekologisk jord och vatten för att kunna odla och skörda ekologiskt nära hemma. Du sköter om din odling själv och får skörda det som du har planterat. Du får plantera/odla grönsaker, frukt, kryddor eller blommor.
Vill du veta mer, skicka ett mail till info@ragfast.se så hör vi av oss.

Stövardalens stadsodling
Stövardalens stadsodling i Rågsved